Portræt: Shah Rukh Khan, Bollywoods #1

Bollywoods mest indflydelsesrige er også en af klodens mægtigste, mener det amerikanske magasin Newsweek.

Rollen som gangsteren Don, rebellen med det store hjerte, passer perfekt til skuespilleren Shah Rukh Khan, som er den bedst sælgende af alle Bollywoods helte.

Khan debuterede i 1992 i filmen Deewana, et romantisk biografhit, der kickstartede hans position i Bollywood.

Skurken Don, som slår endnu værre skurke ihjel, vinder heltinden og formidler et universelt kærlighedsbudskab, er kendt fra snart tre film. Han opstod i 1978, blev genoplivet i 2006 og det er 2006-filmen, der den 23. december får en efterfølger med næsten sammen rollebesætning.

Vigtigst af alle på filmens hold er Shah Rukh Khan i rollen som narkogangsteren Don. Rollen er hans seneste i en lang karriere på toppen af ranglisten i Bollywood.

Verdens mest indflydelsesrige skuespiller
Men også i resten af verden har man øje for 46-årige Shah Rukh, som er uddannet i økonomi og kommunikation, men i sen-firserne fandt ind i filmbranchen via teatre og tv-roller.

I 2008 blev Khan optaget på det amerikanske magasin Newsweeks liste over verdens 50 mest indflydelsesrige mennesker, en liste hvor den amerikanske præsident Barack Obama toppede som verdens-etter.

Shah Rukh Khan findes på listens 41. plads og Newsweek kalder ham “King of Bollywood”, et tilnavn, han rigtigt gerne bruger om sig selv.

“Det er ikke bare det, at hans romantiske film tjener millioner, det spændende er, hvor millioner kommer fra.

I 2010 spillede han hovedrollen i den internationale succesfilm, My Name Is Khan. Det skete på bekostning af en rolle i Oscar-vinderen Slumdog Millionaire, en film han takkede nej til at medvirke i.

Khan er en kæmpe i den muslimske verden, også i Pakistan og Afghanistan, hvor mullaerne banlyser hans film, som i stedet trives på det sorte marked,” hedder det i Newsweek.

Han er selv et miks af indiske og afghanske gener – og han opdrager sine to børn i både til at efterleve både den muslimske og hinduistiske tro, siger han. Hans kone, Gauri Chibber som han giftede sig med inden sin første film, er nemlig hindu – og de holdt selv et kæmpe, traditionelt hindu-bryllup af den slags, Bollywood-film gerne sværmer for.

Khan er så stor en celebrity, at Bollywood-medier og sladderblade konstant omtaler han. Han er en desi superstar og allerede portrætteret i både film og bøger.

Af dem fremgår det, at han efterhånden har skabt sig en formue på over 500 millioner amerikanske dollars og hans stille og rolige familieliv er langt fra de action-helte, han de senere år har portrætteret.

Den veltrænede skuespiller med de levende øjne, det stride hår og den fortællende mund plejer at få flettet en dosis god moral ind i filmene, hvor han selv ofte er producer og med-investor gennem egne selskaber.

Han producerede bl.a. fantasy-filmen Paheli, som fik tæsk af hjemmepublikummet, men ikke desto mindre blev nomieret til en Oscar som Bedste Udenlandske Film.

Don 2 spiller flere gange i Danmark end nogen anden Bollywood-film har gjort længe. I filmen spiller Khan igen sammen med supermodellen Priyanka Chopra.

Oscar’en har han til gode, selvom Shah Ruhk Khan stadig har rekorden som den mest prisvindende Bollywood-skuespiller nogensinde.

Til gengæld har han store ambitioner for indisk film, hvor han knokler for at hæve de tekniske niveauer, både når det gælder instruktion, CGI (computeranimation), musik og manuskripterne.

Selvom hans film er banlyst i nogle religiøse kredse, så er der dog stadig tale om mainstream Bollywood, hvor helten (næsten) altid er en rigtig mand, som både kan slå på tæven, danse og synge.

Ifølge Newsweek har Shah Rukh Khan mere indflydelse på verden end Osama bin Laden har haft, og mere end The Dalai Lama og Oprah Winfrey.

Han er uden sammenligning verdens mest indfyldelsesrige skuespiller, det nulevende menneske, som påvirker allerflest fra det hvide lærred, DVD’er og pc’er.

Hans næste film, Don 2, er ventet med spænding. Den fortsætter historien om magten over mafiaen, denne gang føres en stor del af slaget i Europa.

Don 2 vises i fem danske byer fra den 23. december til den 7. januar. Filmen får premiere i både 2D og 3D.

For ægte Don-fans er der dobbeltforestilling den 23. december klokken 18, hvor der først vises Don 1 og bagefter er premiere på Don 2.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *