Hvem er Tabu-skuespilleren i “Jai Ho”?

Tabu (fulde navn: Tabassum Hashmi, født den 4.november 1971) er en indisk filmskuespiller.

Hun har hovedsageligt spillet i hindi-film, men også spillet med i talrige andre film på indiske lokalsprog som Telugu, tamilsk, Malayalam, Marathi og Bengali, som er nævnt igennem de engelske respektive sprognavne for lokalsprog, der tales i forskellige egne af Indien. Hun har også optrådt i Hollywood-film.

JH Slider 4

Hun har vundet prisen “the National Film Award for Best Actress” to gange, som er en pris der udnævnes i den indiske filmindustri hvert år. Og hun er den person der har vundet prisen “Filmfare’s Critics Award for Best Female Performer” flest gange, nemlig hele fire gange! Det er endnu en pris der udnævnes årligt i Indien, blot af den hindi-sprogede filmindustri.

Bortset fra nogle få undtagelser, er Tabu bedst kendt for at optræde i kunstneriske, lav-budget film der går målrettet efter ”kritisk” anerkendelse end større Box Office-priser dvs. større anerkendte filmpriser.

Hendes optrædener i kommercielle succesfulde film er få, og hendes deltagelse i disse film er små, som for eksempel i “Border” (1997), “Saajan Chale Sasural” (1996), “Biwi No. 1” og “Hum Saath-Saath Hain: We Stand United” (1999).

Hendes mest kendte optrædener inkluderer “Maachis” (1996), “Virasat” (1997), “Hu Tu Tu” (1999), “Astitva” (2000), “Chandni Bar” (2001), “Maqbool” (2003) og “Cheeni Kum” (2007).

Hendes førende rolle i Mira Nair’s amerikanske film, “The Namesake” (2007), fik også større ros. (”Namesake” betyder ”navnefælle” på engelsk, red. Shais)

Hun har også spillet med i Ang Lee’s film “Life of Pi” der har haft biografpræmiere i hele verden og i Danmark i 2007, som har fået et meget bredt bifald (en usædvanlig god og rørende film, som varmt kan anbefales til hele familien, red. Shais Anees).

Tabu er anset som en af de mest talentfulde indiske kvindelige skuespiller fra hendes generation. Hun er kendt for at være selektiv omkring sine filmroller, hvor hun en gang har sagt følgende; “Jeg er med i film som rører mig, og mest af alt, hvor enheden og instruktøren tiltaler mig.”

Hun er i 2011 blevet tildelt prisen “Padma Shri”, som er Indiens fjerdehøjeste civile pris der uddeles af den indiske regering. Hun fik prisen for hendes bidrag til kunstens verden.

Oversat frit fra Wikipedia af Shais den 3.januar 2014 for DesiWorld.dk

Oprindelig artikel (kilde): http://en.wikipedia.org/wiki/Tabu_(actress)

One Response to Hvem er Tabu-skuespilleren i “Jai Ho”?

  1. *RETTELSE:

    ‘Skuespillere’ skal der stå i andensidste afsnit foroven dvs. med et ‘e’ på 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *