Pakistan forbyder Agent Vinod

Pakistanske myndigheder forbyder Agent Vinod. Imens strømmer pakistanerne ind i DVD-forretningerne og køber piratkopier af den hårdtpumpede actionfilm, der rører ved alle verdensdelens storpolitiske emner.

Indiens nye James Bond er sat i skammekrogen af de pakistanske myndigheder. Få dage inden premieren på agentfilmen Agent Vinod forbød censurrådet i Islamabad al visning af filmen, der bagefter oplevede en meget livlig handel med dårlige piratkopier i de pakistanske videobutikker.

Årsagen til den benhårde censur er ikke oplyst. Det eneste, der er kommet frem, er, at filmen ikke skønnes egnet til de pakistanske biografer.

— Det er vores opfattelse, at filmen ikke kan lov til til at blive vist. Filmen falder ind under forbudene i vores censur-love, er det eneste, Pakistans Film Censur Råd har meldt ud. Rådet har nægtet at svare på flere spørgsmål.

Overalt gættes der på, at filmen går for tæt på den pakistansk-indiske konflikt ved bare at nævne, at den findes. Filmen spiller på en lang række af områdets storpolitiske emner — bl.a. pirater i Det Indiske Ocean, Afghanistan-krigen, international terrorisme og russiske våbenhandlere.

Og der er heller ingen berøringsangst, når det gælder Pakistan og emner som støtte til terrorgrupper. I filmen viser det sig dog, at der står internationale pengemænd bag den actionfyldte kulmination, hvor millionbefolkningen i New Delhi er minutter fra at forsvinde i en atompaddehattesky.

I øvrigt hjælper de pakistanske myndigheder med at finde frem til terrorcellen, der lever skjult i New Delhis mere velhavende kvarter.

— Agent Vinod er ikke imod pakistanere, men jeg forstår godt, hvis de bliver lidt sure, fordi vi gennembanker nogle af dem ret ofte i filmen, siger filmstjernen Saif Ali Khan, der spiller Agent Vinod til Indo-Asia News Service. Khan spiller rollen som Agent Vinod og er med-producer på filmen, som har fået alt fra storslåede til fodslæbende anmeldelser i Indien.

Filmen har et stort, internationalt tilsnit, et kæmpe overskud af detaljer i scenerne og er mindst lige så velproduceret fyldt med actionguf som en Tom Cruise-film som MI-4, der i øvrigt for den stor del foregår i Indien.

Både Pakistan og Indien blev grundlagt i 1947 efter det britiske imperies sammenbrud. De to unge nationer har siden udkæmpet tre store krige med hinanden, to af dem over rettighederne til Kashmir.

I Agent Vinod ses pakistanske militærfolk i sammenrend med efterlyste terrorister fra Lashkar-e-Taiba, som af mange udenfor Pakistan anses som en uofficiel pakistansk paramilitær gruppe, der kæmper for at overtage Kashmir.

— Hvis du mener, det er urimeligt eller løgn, så er det fair nok. Men jeg synes, det er tæt på sandheden, siger Saif Ali Khan.

Lashar-e-Taiba er officielt banlyst i Pakistan. Gruppen er gjort ansvarlig for terrorangrebet på Mumbai i 2008, hor 166 blev dræbt.

Alt Pakistan forbyder indiske film er ikke nyt. I 1965 forbød regeringen samtlige indiske film efter den blodige krig mellem landene. Filmene blev dog alligevel set i stort stil i Pakistan. Det generelle forbud alle indiske film holdt helt frem til 2008, hvor nye regler i stedet gjorde de muligt at forbyde film, som regeringen ikke bryder sig om.

Forbuddet mod Agent Vinod har ikke stor praktisk effekt i Pakistan, hvor biografdøden har været omfattende — blandt andet som følge af censuren, der forbyder de film, befolkningen gerne vil se.

DVD-salget er tilgæld voksende, særligt salget af piratkopier, som sælges gennem butikker specialiseret i at have de allernyeste (og mest forbudte) biograffilm på hylderne lige efter premieren.

I Danmark vises Agent Vinod igen lørdag den 31. marts i Albertslund og Århus-forstaden Hornslet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *